Houten ramen

Houten ramen worden voornamelijk vervaardigd uit hardhout of naaldhout. Ze geven de woning meer karakter, beschikken over een meer authentieke uitstraling en geven het geheel meer warmte mee.

Belangrijk bij de keuze van houten ramen is de houtsoort. Houten ramen kunnen worden gemaakt uit verschillende houtsoorten. Hierbij kunnen we denken aan afzelia, meranti, douglas, lorken, grenen, vuren en merbau waarbij meranti een erg populaire houtsoort is. Zo bestaan er een honderdtal soorten meranti. Enkele daarvan zijn slechts geschikt voor het fabriceren van ramen. Hierbij kunnen we denken aan de “Dark red meranti”.

Verder beschikken houten ramen uit “afzelia” of “merbau” over een hogere duurzaamheidsklasse dan bijvoorbeeld “vuren” of “grenen”. Hierdoor hoeven houten ramen uit merbau of afzelia niet te worden geschilderd om te levensduur te verlengen.

Het is dus raadzaam om bij de keuze van het houtsoort het FSC-keurmerk, het keurhout logo of het KOMO kenmerk na te gaan.

Hedendaagse houten ramen worden zodanig gefabriceerd zodat zij bestemd zijn tegen erg wisselende weersomstandigheden. Hierdoor kan het onderhoud van houten ramen tot een minimum beperkt worden.

Waarom kiezen voor houten ramen?

  • Geeft een authentieke uitstraling mee
  • Goed in onderhoud
  • Relatief voordelig in aanschaf t.o.v. aluminium en kunststof
  • Lange levensduur
  • Komen het best tot hun recht in moderne of hedendaagse woningen.

Het enige nadeel van houten ramen is de relatief lagere isolatiewaarde. Wanneer isolatiewaarde een prioriteit is bij de aanschaf van nieuwe ramen kan worden overwogen om voor kunststof ramen te installeren.